Skip to main content

MEAT kritériá a predmet zákazky

Už niekoľko mesiacov náš tím pracuje na rozsiahlom dokumente, ktorým je Analýza využívania MEAT kritérií na Slovensku, v ktorej na základe získaných štatistických údajov hodnotíme aktuálny stav aplikácie MEAT kritérií slovenskými verejnými obstarávateľmi a obstarávateľmi. Najskôr Vám z nej prinášame malú ukážku týkajúcu sa predmetu verejného obstarávania v prípade použitia spomínaných kritérií na vyhodnotenie ponúk.

Zákon o verejnom obstarávaní rozlišuje tri kategórie predmetov zákazky, resp. verejného obstarávania. Môže ísť buď o dodanie tovaru, poskytnutie služby alebo uskutočnenie stavebných prác.

Aj na základe tohto identifikátora možno pozorovať aplikáciu MEAT kritérií verejnými obstarávateľmi a obstarávateľmi a v zmysle nasledujúcej tabuľky možno konštatovať, že MEAT kritériá sú v prevažnej väčšine, takmer až v 70 % využívané pri verejných obstarávaniach, ktorých predmetom sú stavby, stavebné práce, vypracovanie stavebnej dokumentácie alebo kombinácia uvedených činností. Aj na priek uvedenému, z dostupných štatistických údajov vyplýva, že ide len o 24 % z celkového počtu zákaziek na stavebné práce a v ostatných prípadoch je využívané prevažne kritérium najnižšej ceny.

Delenie MEAT kritérií z hľadiska predmetu zákazky:

Tovary18,42 %
Služby12,5 %
Stavebné práce69,08 %